Kot vsak organ je tudi oko dovzetno za vplive iz okolice, zato moramo za kraljevi organ skrbeti kot si zaluži. Če opazite katerega izmed spodnjih simptomov obiščite svojega očesnega strokovnjaka. Večina okužb je lahko rešljiva, nezdravljenje okužb lahko privede do dolgoročnih posledic in v nekaterih primerih lahko vodi v izgubo vida.

Alergije

Če trpite zaradi alergij, so verjetno prizadete tudi vaše oči; lahko so pordele, vas srbijo in se nenavadno veliko solzijo, so vodene.

Sindrom računalniškega vida

Dolgotrajna uporaba računalnika obremeni naše oči; vsak, ki pred računalnikom preživi več ur skupaj je verjetno občutil naslednje siptome: zamegljen vid, občutek suhih oči, glavobole, bolečino v vratu in ramenih.

Občutek neugodja zaradi kontaktnih leč

Uporaba mehkih kontaktnih leč je na začetku uporabe ponavadi udobna. Do občutka neugodja pri uporabi kontaktnih leč pride ponavadi zaradi: nepravilne uporabe in čiščenja leč, leče uprabljamo čez njihov čas uporabe (mesečne leče uporabljamo več kot en mesec).

Sindrom suhega očesa

Do suhega očesa pride, ko oko izgubi možnost proizvajati lastne solze. Simptomi suheha očesa so: pordele oči, vnete oči, pekoč občutek v očeh, vodene oči, uporaba kontaktnih leč predstavlja težave.

Iritacija očesnih vek

Iritacija očesnih vek je pogosto stanje pri kateri očesne veke poordečijo in postanejo vnete in ne zmorejo zbirati očesne tekočine. Čeprav iritacija očesnih vek ni škodljiva za oči in vid, je neprijetno stanje.

Tujek v očesu

Verjetno vsi poznate občutek tujka v očesu. Tujek poizkusite sprati z vodo, če vam samim to ne uspe, se oglasite pri svojem očesnem strokovnajku.

Vnet solzni kanal

Vnetje solznega kanala pomeni, da je vnet celotni solzni kanal očesa, kar se odraža tako, da nam oči neprestano solzijo. Vnet solzni kanal je zelo pogost pri otrocih, vendar se lahko pojavi v vsaki dobi življenja. Vnetje solznega kanala se zdravi z antibiotiki, v redkih primerih je edina rešitev operacija.

Sindrom utrujenih oči

O utrujenih očeh govorimo, ko čutimo, da so naše oči utrujene, slabotne in se težko skoncentriramo na delo. Ni bolezen, je stanje oči, ki je lahko rešljiv. Sindrom utrujenih oči je povezan z delom z računalnikom.

Sindrom vodenih oči

O vodenih očeh govorimo, naše oko proizvede več solz kot jih za svoje delovanje rabi.  Do sindroma vodenega očesa pride zaradi mraza, alergij, tujka v očesu. Sindrom vodenih oči ni bolezensko stanje, vendar lahko svojega očesnega strokovnjaka naprostie naj vas pošlje na dodatne preglede.